HTML

Bunker

Industrial, EBM, Electro-Industrial, Futurepop, Low Life - High Tech, Posztapokaliptikus-Posztnukleáris Cyberpunk blog egy atombunker mélyéről, amíg csak áll a világ... Utána meg főleg.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Funker Vogt koncertbeszámoló

2009.07.06. 15:10 :: Gabriel (B)



Sok koncerten megfordultam már, a legutóbbi a Funker Vogt volt.
A fiúknak sikerült elég ellentétes érzéseket kiváltaniuk a közönségből, na, de nézzük sorban!

Este körülbelül nyolc órakor érkeztünk a helyszínre, ami egy kis változtatás után a Budapesti K2 Klub lett. Hálálkodtunk, nem azért mert kényelmes pestiek vagyunk, hanem azért, mert az eredeti győri helyszín az áradások miatt víz alatt volt. Ezzel kimaradt egy izgalmas városnézés, de lesz még rá alkalmunk.

Érkezésünk után elég családias légkör fogadott, csak a szervezők, dj-k, és zenészek voltak jelen, megnézhettük a  Schyzzo.com, Impact Pulse, és a Head-less  beállását,  a Funker Vogt-éról vagy lemaradtunk, vagy nem is volt.  A második variáció sokak szerint elképzelhető, mivel ha meglett volna a beállás nem koncert előtt derült volna ki, hogy a laptoppal valami gubanc van.

Az emberek még nem nagyon jöttek, nem is tudtuk hány emberre számítsunk, de én olyan 150-re saccoltam. Terjengtek olyan pletykák, hogy már 150 elővételes jegy fogyott, amiből persze a fele sem igaz, vagyis ténylegesen 1 darab. Nem is csodálkozom ezen, szerintem sokkal több helyen elérhetővé kellett volna tenni az elővételes jegyek megvásárlását.
Például nagy bulikon, szórakozóhelyeken, így csinálták a Front242 előtt is ahol ez a módszer sikeresnek bizonyult, mivel a jegyek nagy része már elővételben elkelt. Ők többet áldoztak a reklámra (talán túl sokat is) , de a reklám ennek a bulinak is hiányzott. Egy barátom mesélte, hogy neki teljesen ki is ment a fejéből, előző este emlékeztették, végül a koncerten tiszteletét tette, na, de ennyit a reklámról.

Lassan a tíz órához közelítettünk és színpadra lépett az első fellépő zenekar a Schyzzo.com.
Az új albumukkal, a Sexshoppal koncerteztek, ami akkor jött ki öt napja. Én akkor koncerten már háromszor (kétszer Gyárban) hallottam az új anyagot ami először elég nehezen emészthető, mivel néhol túl breakbeates. Jó ritmusú zene, bár egy-két szám igazán táncolhatatlan, viszont kétségtelenül GOQ szavaival élve a stílus előremutató. Van egy különösen fülbemászó számuk. Valamelyik nap azon kaptam magam, hogy azt dudorászom. Jól sikerült, gratula érte Karesznak és Viktorkának! A koncert sajnos kb. 20 percig tartott, gondolom köszönhető ez a nem túl népes ( kb 30 fős) közönségnek, bár ne szomorkodjatok fiúk, mert lelkesek voltunk. A koncert végig nagyon tisztán és jól szólt, ez még élvezhetőbbé tette a fellépésüket. Nem tudom milyen felindulásból jött nekik az ötlet, hogy végül ők is megtapsolják a közönséget, de ettől kimondottan barátságosnak, közvetlennek tűntek. Ez 5* húzás, erre még mindig jó érzéssel gondolok vissza, ami mosolyra derít! A későbbi FV. megjelenés még jobban kiélezte azt, hogy ők kiöltöztek a „show” kedvéért. Hallottam olyan véleményeket, amelyek szerint a többi előzenekarral szemben ők jól felismerték a helyzetet, hogy nagy a csúszás, így nem kell több órás programot produkálni. Valójában én örültem volna, ha kicsit többet látok belőlük, de majd máskor, máshol! Szerintem a csúszás nem volt olyan szembetűnő, sokan ilyentájt érkeztek, mindenki örült az ismerősöknek és előszeretettel rohamozták a pultot is, aminek később érezték hátulütőit (gondolok a gyors lerészegedésre, és a koncert még nem is kezdődött a késés miatt, ezt nem kalkulálták bele)…


A következő előzenekar az Impact Pulse volt, ahol nem csak a zenét szeretik, de a tagok is szimpatikusak. Az ő koncertjük sajnos iszonyatos búgásokkal kezdődött, ami egy idő után nagyon zavaróvá vált, főleg nekem, mert a hangfalnál álltam, de ez még semmi, mert öt-tíz perc után az egész zene hirtelen leállt, mindenki nagyon meglepődött, a közönség és a zenekar három tagja egyaránt, mégis Gunheaden látszódott legjobban a megilletődés, szinte vicces fejet vágott! Elmondásukból mi is megtudtuk, hogy a hibát a laptopjukból véletlenül (vagy direkt) kihúzott tápegység okozta, ami miatt lemerül a gép. Ekkorra gyülekeztek az emberek, ezt a koncertet legalább 60-an nézték, és pár perces szünet alatt sem igazán fogyatkoztak. Később a búgások megszűntek a koncert igazán élvezetes volt véleményem szerint azért , mert ekkor az emberek még be voltak  sózva , később türelmetlenebbek, fáradtabbak voltak ami természetes. Jó számokat válogattak össze, és hála istennek nem csak 20 percet játszottak. Igazán jó kis koncert volt, bár meg merem kockáztatni, hogy az éneket még egy kicsit fel lehetne dobni. A Head-less-el kapcsolatban Viktor mondta, hogy biztos mindenki tombolni fog, csak mert ők németek. Hát nem lenne jó jósnő! Az Impact Pulse-al és a Schyzzo.com-mal kapcsolatban is az az érzésem volt, hogy kicsit mindannyiunknak szívügye, már csak azért is mert ők magyarok. Higgyétek el, büszkék vagyunk rátok!
Egyébként a két együttes között nagyon hosszú volt az átszerelés.

Szóval igen,  a Head-less…  ők már a repülőjüket is lekésték, és kénytelenek voltak autóval ide utazni szerintem már a beállásuknál is eléggé be voltak állva, de ennek ellenére ők nem viselkedtek szánalmasan. Sokakat nem is érdekelt a koncertjük, láttam viszont olyat is aki le sem tagadhatná, hogy a rajongójuk. A zenéjük számomra kicsit egyhangú, az ének pedig túl „lágy”. Az énekesnek vékonyabb a dereka, mint nekem, viszont úgy hajlongott a színpadon, mindig azt vártam, hogy felborul, de ez nem következett be. Volt, amikor eltűnt a színpadról, és a következő szám indulásakor megint kiugrott, vicces volt, igazi „showmanek”. Az utolsó két-három számról kijöttünk és azt láttuk, hogy az emberek majdnem alszanak. Amikor befejezték sokan fellélegeztek, nem azért, mert olyan borzasztóak lettek volna, hanem mert végre következhetett a várva várt esemény.

Jó félóra elteltével reménykedtünk, hogy ez megint csak egy hosszú átszerelés, de nem.
Elborzasztó volt, ha belegondoltunk, hogy valami technikai malőr miatt elmaradhat az egész Funker Vogt koncert. Először azt csiripelték a madarak, hogy valami kábel rongálódott meg, aztán viszont kiderült, hogy itt is a laptop a ludas. Kellemesen meglepődtünk és fejvesztve rohantunk be, amikor hajnali kettő óra körül megszólalt a Funker Vogt!
Az énekesnek is fülig ért a szája és végre elkezdődött amit mindenki várt. A lerövidített terem klikkekre omlott. Elől helyezkedett el a „keménymag”, akik pogóztak, kívülről üvöltötték a számok szövegeit és felugráltak a színpadra. A felugrálás és együtt éneklés először még családias hangulatot adott, de később olyan érzésem volt, hogy elszemtelenedett a közönség ezen része, és idegesítő volt, hogy csak az ismerősöket látom, nem azokat, akik miatt jöttem.
Az volt a csúcs, amikor már nem csak elölről ugrálgattak fel, hanem oldalról is felmentek a  színpadra. Hát könyörgöm mi ez? Cirkusz vagy koncert? Na de gondoltam most már ez legyen a legnagyobb gond, kárpótolt az, hogy az énekes olyan fejeket vágott, amit még Mr. Bean is megirigyelhetett volna! Közvetlennek tűntek, vidámak és mosolygósak voltak, jó számokat játszottak amik feldobták és megmozgatták a közönséget, engem is, aki a „kemény mag” mögött helyezkedett el. Azokhoz tartoztam akik nem fanatikus rajongók, de ugrálnak, tánciznak és élvezik amit látnak / hallanak. Mögöttünk olyanok álltak akik szeretik az együttest, bár azzal amit akkor nyújtottak nem voltak megelégedve. Nem mozogtak, némelyiküknek az arckifejezése is beszédes volt, elárulta véleményét. Még hátrább voltak, vagy már ki is mentek a teremből, különböző okok miatt teljesen érdektelenek (vagy fáradtak voltak, és esetleg már el is aludtak, nem érdekelte őket a koncert, vagy annyira nem voltak megelégedve). Velük a továbbiakban nem is érdemes foglalkoznunk.



 

Azt már megszokhattuk, hogy ilyen kaliberű koncerteket nem adnak élőben, de zavaró volt, hogy a megfelelő imitálással még csak nem is próbálkoztak. Történt ugyanis, hogy az énekes összeesett, ami ijesztő volt, de elég gyorsan felállt, és kitámolygott. Nagyon sajnáltuk őt, elképzelni sem tudtuk mi lehet a baj. Később felmerültek a drog problémák, amit szerintem nem volt helyénvaló kiteregetni, mert ők valakinek mégis csak példaképek, a másik fele meg, hogy az ő dolguk, a saját testük, és semmi közünk hozzá, nincs jogunk megmondani nekik mit hogyan csináljanak. Hiányzott az a vagány narancs fekete szintijük, na meg a negyedik tag.
A fellépőruhájuk is hagy némi kivetni valót maga után, nem ez a legfontosabb dolog, de azért nem teadélutánra jöttek. Improvizálni viszont tudnak, amikor az énekes összeesett a szintis srác rögtön elkapta a mikrofont és szórakoztatta a közönséget. Látszott rajta, hogy élvezi, hogy ő került a középpontba, de ha jól figyeltünk észrevehettük az aggodalmas oldalpillantásokat is. A „tömeg” legalább ez idő alatt sem punnyadt, és a koncert 2 perc után folytatódott egy másik pólóval az énekesen, ami nem volt sokkal szebb az előzőnél, és szegény borzasztóan izzadt. A tömeg nagyon megoszlott, ahány ember annyi vélemény.
A ráadásra már kevesen maradtunk ahol egyébként a szintis fickónak köszönhetően becsúszott egy jókora baki: elindult a Date of Expiration című szám, majd pár másodperc után a Tragic Hero-val folytatódott. Nem volt nagy tragédia, de azért elég ciki dolog. Összességében az együttes tagjai szimpatikusak voltak, nem vártam túl sokat tőlük, így nem ért nagy csalódás, szóval tőlem ez egy 10/7 produkció. Néhol egész hosszúra nyúlt átszerelések között ( pl: Schyzzo.com és I.P. között) Kraak gondoskodott a zenéről, amit most nagyon eltalált - ezek a számok ide illettek, nem voltak túl pörgősek, mégsem voltak altatóak sem. Az afterparty egy jó ütős Nitzer Ebb számmal indult, bár ennek ellenére a közel száz fős társaságból nem maradtak sokan. Dj-k közül már nem zenélt mindenki ( AndOne sem ) a létszám és a három órás csúszás miatt. Szimpatikus volt, hogy a sok gubanc ellenére a szervezők is élvezték a koncertet.

A szórakozóhelyről –K2- csak annyit mondanék, hogy egy hodály, ami aznap este a sok lezárt helység ellenére is üresnek tűnt, (bár jó volt a hangulat) túl nagy a belmagasság, olyan lelketlen hely, nincsenek, na jó csak minimálisan díszek. Rossz környéken van, és nem volt ruhatár! Az egyetlen pozitívom, hogy fekete-narancssárgára van kifestve. A pult elég gyenge, a pia drága és egész este nem tudtak visszaadni (na látjátok, hogy ilyen sem csak a Gyárban van, de ott ez a probléma megoldódik még a buli elején).
Hallottam, hogy nem egy embert át akartak verni az árakkal (de biztos véletlen volt) és azt mondták a pultosoknak sokszor nagyon koszos volt a keze. A K2-nek erre az estére 10/3 adnék. A lényeg, hogy ezért a buliért  még így is megérte lemenni.

Még annyit fűznék hozzá, hogy azért tényleg siralmas, hogy ez a műfaj csak ennyi embert érint hazánkban. Valamilyen szinten különleges érzés, hogy ebbe a közegbe tartozom, de ilyenkor amikor veszteséges a buli, kétszer is meggondolják, hogy szerveznek-e külföldi együttest a jövőben. Mi meg majd utazgathatunk több ezer km-t, ha valamit meg akarunk nézni. Siralmas jövőkép, szóval akinek ez valamennyire számít és fontos legközelebb mozgósítsa magát!

Kapcsolódó ld50 topic.

Beherit Plastic Doll

5 komment

Címkék: budapest magyar koncert beszámoló buli industrial banda együttes k2 aggrotech electro industrial

A bejegyzés trackback címe:

https://bunker.blog.hu/api/trackback/id/tr791229916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsolttt 2009.07.06. 19:27:24

"Azt már megszokhattuk, hogy ilyen kaliberű koncerteket nem adnak élőben"

Szerintem ezt ne szokhassuk meg.

Zenét hallgatni itthon is tudok, vagy egy dj set elemeként, ahhoz nem kell koncert. Nem a mainstreamben vagyunk hogy egyesek megengedhessék maguknak hogy sztárolhassák őket.

Mondjuk nekem alapból rossz véleményem van funkerről ne haragudjatok ha elragadtattam magam. Gratu a beszámolóhoz!

Gabriel (B) · http://bunker.blog.hu/ 2009.07.06. 20:46:38

Én azért nem vagyok biztos benne hogy playback volt. Még koncert előtte hátraszólt az énekes hogy

-playback!

Aztán kicsivel később visszamondta, hogy

- playback no!

Persze ettől függetlenül lehet, hogy volt. Nem értek én az ilyesmihez.

BeheritPlasticDoll 2009.07.06. 21:43:57

@Android_bunker:

Hát az ének az biztos, hogy élő volt, de emlékeztek, amikor az énekes kiment és előrejött a szintis? Na akkor ugyanúgy ment minden... (csak az ének nem).

zsolttt 2009.07.07. 17:47:18

Android: attól meg elvileg lehet élő, hogy az előző néhány ütemben leütött billentyűket loopoltatja (livelooping), vagy bizonyos sávok alapból sequencerről mennek (sequencer: előzőleg megírt program alapján midi jelekkel utasítja pl. a szintit hogy most milyen hangok jönnek).

Ok lehet csak jóhiszemű vagyok.. de az elvi lehetőség megvan.

Dorn 2009.07.07. 20:58:36

Funker-ről a véleményemet inkább elrakom magamnak, mert soha nem voltam rajongójuk. Én inkább a közönség (in)aktivitásához szólnék hozzá. Szerintem maga a koncert volt egy teljesen rossz időpontra téve. Erről természetesen nem a szervezők, nem a zenekar, hanem a turnémanagement tehet. Bármibe lefogadnám, ha ez a koncert mondjuk november elején lett volna megtartva, közel telt ház lett volna. Nyár van, fesztiválszezon. Aki az egyik fesztiválon nem látta őket, az megy a másikra vagy a harmadikra, és azért egy fesztivál feelinget nem lehet összehasonlítani egy zárt termes koncerttel. Összefoglalva, szerintem a hazai rivethead-állománnyal lelkesedés terén semmi gond nincsen, csak nyáron mindenki fesztiválozni szeret, ebben az évszakban kell kiélvezni az open-air adta szabadságot. A többi kilenc hónapban úgyis szorongunk éppen eleget koncerttermekben.
süti beállítások módosítása