HTML

Bunker

Industrial, EBM, Electro-Industrial, Futurepop, Low Life - High Tech, Posztapokaliptikus-Posztnukleáris Cyberpunk blog egy atombunker mélyéről, amíg csak áll a világ... Utána meg főleg.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Trendi lesz az industrial?

2010.02.03. 11:08 :: Gabriel (B)

Az egyes zenei stílusok úgy jönnek divatba (majd később úgy mennek ki belőle) akár a bizonyos öltözködési szokások. Pár éve lehettünk szemtanúi a hardcore látványos betörésének hazánkba, ami jelentősen megnövelte a fültágítós, piercelt-tetovált "hárdkórosok" számát. Nemrég támadt fel a Rockabilly, ami magával hozta az ún. oldschool motívumokat mind a ruházat, mind a tetoválás terén (biliárdgolyó, fecskék, dobókockák, cseresznye, etc.). Kezd feltörni a horrorpunk is, illetve a kiöregedett skinhead szubkultúrát és zenét kezdi felváltani a hatecore, azaz ns hardcore. Ó, és ne felejtsük el a közelmúlt nagy találmányát, az emo-t. Nem is tudom már melyik év volt az, amikor hirtelen minden második lánynak fekete, félarcot takaró haja lett.

Mindig azon tanakodtunk, mi lesz a következő dolog ami divatba jön, de legvadabb képzelgéseinkben sem gondoltunk arra, hogy ez lehet egyszer az industrial is.
Legyünk őszinték, Magyarországon Industrial szcéna nem létezik. Van nagyjából 2-3 szórakozóhely ahol ismerik a Combichristet, a Hocico-t vagy a Wumpscutot. Ha száz embert megkérdezünk, talán 5 lesz aki hallott már az industrialról, és mindössze kettő-három, aki hallgatja is. Míg Németországban (amit nyugodtan nevezhetünk az industrial bölcsőjének) egy Funker Vogt koncerten ezrek tolonganak, nálunk alig keltette fel 70 fő érdeklődését.

Ennek persze vannak előnyei. Kellemes érzés úgy lemenni egy szórakozóhelyre, hogy mindenkit ismersz, mindenki a haverod. Újra és újra ugyanazokkal az arcokkal együtt bulizni, és örülni az új electroheadeknek. Én főleg a Gyár-ban tapasztaltam ez a közvetlen, családias hangulatot. Itt vadidegenekből lesznek percek alatt haverok, a DJ-k együtt buliznak a többiekkel, és rengeteg olyat tapasztaltam amit más szubkultúrákban, más szórakozóhelyeken nem.


 

Annak hogy az industrial ennyire underground, persze vannak hátrányai is. Mégpedig pont ez. Hazánkban az industrial nem biznisz, ezért látunk olyan ritkán nagy industrial bandákat a mi színpadjaikon. Egyrészt mert nem éri meg, másrészt mert egy olyan együttesnek ami tomboló ezrekhez szokott hozzá, valóban igazán lehangoló egy nappali méretű helyiségben koncertezni, pár zombiszerűen lézengő gótnak. Erre a fajta zenére nálunk egyszerűen nincs igény. Illetve elenyészően kicsi.

Többek között ez az oka annak is, hogy míg egymást érik a rocker boltok, és bármelyik aluljáróban lehet Tankcsapdás pólót venni, nincs Magyarországon egyetlen hely sem, ahol industrial - ebm - cyber jellegű ruházathoz lehet jutni. Gondolok itt főként az együtteses pólókra. Mert oké, láncos nadrágot meg platformot lehet venni. Méregdrágán persze. Illetve sznobgót boltokban katonai nadrágot háromszoros áron. De hát aki ennyiért megveszi az meg is érdemli.

Lezárva ezt a gondolatmenetet, az industrial Magyarországon egy erősen underground, alig létező szcéna.

Ennek azonban minden bizonnyal most vége lesz, hiszen azzal, hogy a Combichrist lesz a Rammstein előzenekara, hatalmas hírnévre fognak szert tenni itthon. Az egyedi megjelenés és az újszerű, eddig ismeretlen hangzás rengeteg embert fog arra ösztönözni, hogy megnézze mi is ez.


 

Az emberekben pedig van egy olyan önellentmondásos ösztön, hogy szeretnek tartozni valahova, de ugyanakkor szeretnek különbözni is. Egy alig létező zenei szcéna ideális hely lesz az ilyen emberek számára.
Tehát a közeljövőben az industrial szcéna meg fog telni fiatalokkal. Ez persze csak egy jóslat, lehet hogy valamiért ez sosem lesz "trendi", de én mégis azthiszem hogy március 16 után lényegesen electroheadet fogunk látni az utcákon, de főleg az electroindustrialt játszó szórakozóhelyeken.

Baj ez?

Igen, mondják sokan, mert ezek pózerek.

De nincs feltétlenül igazuk. Pózer az, aki másnak mutatja magát, mint aki. Anno mikor deszkáztam, azt hívtuk pózernek, aki csak a hóna alatt vitte a gördeszkát, de ráállni se tudott. "Mutass valamit" - mondtuk, és egyből kiderült ki a pózer.

A zenei stílusoknál ezt már nehezebb eldönteni.

Hogy mondod meg valakiről, hogy ő tényleg szereti a Wumpscutot, vagy csak úgy kiírta, meg felvette a pólót hogy "trú indusztriálos" legyen?
A fiatal lányok életének képezi központi témáját, hogy ki a pózer, meg ki a trúbb. Érdekes módon ez a téma a férfiakat kevéssé foglalkoztatja, mint ahogy az is, ha valakinek ugyanolyan a cipője.

Mindenesetre én azt mondom, az industrial szcéna vérfrissítése jól fog jönni. A megnövekedett közönség több nagy előadót is hazánkba hívhat, és kicsit felpöröghet ez az évek óta (évtizedek?) egyhelyben ücsörgő szubkultúra.


 

Azzal meg, hogy ki a pózer, egyáltalán nem kell foglalkozni. Ujjal mutogatni, meg tesztelgetni a másikat hogy "trú-e?" meg főleg nem. Hagyjuk meg az efféle hülyeségeket a 14-16 éves kislányoknak, akiknek ez a legfontosabb az életükben.

A zene nem fogy el, és sokak nézetével ellentétben, semmit sem veszít az értékéből azáltal, hogy sokan hallgatják. Ha valaki pedig csak addig szeretett egy stílust vagy egy együttest, míg az underground volt, míg őt ez egyedivé tette, az volt a pózer.

Nem az aki élete első koncertjén vesz Combichrist pólót.

4 komment

Címkék: koncert buli electro industrial combichrist pózer aggrotech electroindustrial electro industrial

A bejegyzés trackback címe:

https://bunker.blog.hu/api/trackback/id/tr631724965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dorn 2010.02.05. 05:53:53

Én még emlékszem amikor 2006-ban megvettem életem első CC-pólóját. Jó, előtte is voltak már ilyen cuccaim, Tripp-bondázsgatya, Hocico, Die Krupps, NIN felsők. De ahogy egy akkori ismerősöm mondta, ebből a pólóból csak annyi jön át a szélesebb tömegek (utca embere) számára, hogy "hülyezenét" hallgatok. Én azért remélem, hogy nem lesz trend az indusztriál. Egy szcéna túlzott felhígulása általában széthulláshoz, vagy stagnáláshoz vezet. Meg mint zeneszolgáltató mondom, hogy egy kissé fura, hogyha mondjuk egy buliban nem egy rongyosra játszott slágert ad le az ember, akkor már fagyás van. Mert a közönség nagy része nem ismeri az adott számot. Ebből mi következik? Az, hogy otthon is csak ezeket a "slágereket" hallgatja, vagy egyáltalán nem is a stílussal ismerkedik szabad idejében. Mindkettő ugyanazt eredményezi: felszínes, pózerekből álló közönséget. Ezt pedig jó lenne elkerülni. Én a magam részéről pontosan ezért fordultam karcosabb, durvább, esetenként bonyolultabb előadók felé. Ezek pl. Ambassador 21, Empusae, Pyrrhon, Catscan, és a favorit Catholic Boys In Heavy Leather ;)

tar 2010.02.07. 10:32:47

Elöljáróban: Gabriel-től eltérően én magam a legkevésbé sem hinném, hogy a Combichrist , mint előzenekar szereplése bevonzaná a scene-be az új arcokat, azért szívesen eljátszom egy kicsit a gondolattal.

Tehát: Dorn-nal teljesen egyetértek, hogy a hígulás egy sajna igenis durván létező (és legkevésbé sem kívánatos) jelenség, egy underground műfaj esetében.
A divatgyerek bejön, fingja nincsen igazából mit képvisel a műfaj, fingja nincsen igazából mi tartozik a műfajba. Ezzel még nem is lenne gond - elvégre bőven elég ha élvezi a zenét; a gond ott kezdődik, amikor az ilyen hozzáállású figurák szép lassan túlsúlyba kerülnek, kinyitják a szájukat és elkezdenek magyarázni a stílusról, amit igazából nem ismernek, majd - tudatlanságukból fakadóan - szép lassan minden szarra ráhúzzák az indusztriál jelzőt ha igaz, ha nem. Így lesz Marilyn Manson-ból indusztriál meg dark meg goth, így lesz az, hogy egy Indusztriál-nak nevezett buli alatt igen kevés olyan zene szól, amin akárcsak indusztriálhoz közeli műfajok szólalnának meg ill. hogy olyan együttesek írják magukról, hogy indusztriált játszanának, amik pedig NEM indusztriált játszanak. És a külvilág felé pontosan az ilyen túlsúlyba került, alulművelt, ámde nagy hangon mindenféle balgaságot összevissza beszélő réteg képviseli majd a szubkultot, hiszen ők hordják a pólókat, nagy hangon indusztriálosnak nevezik magukat - ennek következtében a kívülálló velük kezdi azonosítani a szubkultot, hiszen honnan tudná, hogy igazából hülyeségeket beszélnek.
És innentől kezdve az igazi, eredeti szubkult szép lassan megszűnik: ellopják a nevét, olyan előadókra, zenei és öltözködési stílusra ill. viselkedésre húzzák rá, amik igazából nem oda tartoznak, az igazi előadókról senki nem tud és magát az indusztriál elnevezést szép lassan egy elkorcsosult, hibrid műfajra vonatkoztatják még a szubkulton belül is - nemhogy azon kívül(köszönhetően az azt elárasztó, túlsúlyban lévő híg fosnak)
(tanulmányozásra javaslom, hogy Hoze áldásos tevékenységének köszönhetően milyen előadókat neveznek manapság dark-gothnak, milyen figurákat azonosítanak az elnevezéssel, stb.)

pombar 2010.02.19. 22:54:32

ha már combichrist. én már azon is felhúztam a szemöldökömet amikor azt olvastam ,hogy a limp bizkit gitáros wes borland-dal turnéznak.ez csak szerintem abszurd?
ebből a szempontból nem vagyok biztos benne ,hogy a az "új rajongók" hígítják a műfajt vagy inkább néhány együttes lohol a hírnév után.

pombar 2010.02.19. 23:02:53

amúgy március 17-én Combichrist koncert az A38-on!
süti beállítások módosítása